Η Επανάσταση της Πληροφορικής άλλαξε σημαντικά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, επιφέροντας μια σειρά αλλαγών, που επηρεάζουν και τις λειτουργίες στον εργασιακό μας χώρο. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό όπλο στα χέρια των επιχειρήσεων που θέλουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός νέου περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, εντατικοποίηση του ανταγωνισμού.
Οι επιχειρήσεις που θα "επιβιώσουν" στον ανταγωνισμό είναι αυτές που στον παρόντα χρόνο θα κάνουν τις στρατηγικές επιλογές για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις καθημερινές τους εργασίες.
Το ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-Business) αναφέρεται στην πραγματοποίηση επιχειρηματικών συναλλαγών μέσω του Internet και είναι η προσαρμογή του κλασικού επιχειρηματικού μοντέλου στην νέα ηλεκτρονική πραγματικότητα ή την ανάπτυξη νέου επιχειρηματικού μοντέλου με αντικείμενο μόνο το Διαδίκτυο.
Οι τομείς που καλύπτουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι σχεδόν όλοι οι τομείς του λιανικού εμπορίου. Μπορεί να συναντήσει κανείς Διαδικτυακά σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, καταστήματα κοσμημάτων, βιβλιοπωλεία, καταστήματα πάσης φύσεως ηλεκτρονικών ειδών, ηλεκτρικών συσκευών, ρουχισμού κτλ. Συναντώνται, επίσης, καταστήματα προσφοράς υπηρεσιών, όπως έκδοσης πάσης φύσεως εισιτηρίων, τραπεζικών συναλλαγών ("e-banking"), κράτησης ξενοδοχείων και εστιατορίων κτλ.
Το CLOUD computing αλλάζει τα δεδομένα !
Σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι δουλεύουμε, ή βρισκόμαστε καθημερινά μπροστά σε δύο τουλάχιστον υπολογιστές, έναν του σπιτιού και έναν του γραφείου, χώρια οι mobile συσκευές που χρησιμοποιούμε, η ανάγκη προσβασιμότητας στα δεδομένα μας από οπουδήποτε, είναι πλέον επιτακτική. Το cloud computing είναι με απλά λόγια, η δυνατότητα να έχουμε ένα ολόκληρο γραφείο στα "Σύννεφα", ήτοι online. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι σύνδεση στο internet!
... και γιατί είναι καλό τώρα αυτό για την επιχείρηση μου ;
Για πολλούς λόγους.
- Έστω ότι θέλουμε να "τρέξουμε" στον υπολογιστή μας μία αρκετά "βαριά" εφαρμογή, όπως για παράδειγμα: απογραφή αποθήκης των τελευταίων 10ετών, χωρίς όμως να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με τα σημερινά δεδομένα, ή θα χρειαζόταν να κάνουμε αναβάθμιση του (server) υπολογιστή μας, προσθέτοντας μνήμη RAM, αγοράζοντας καλύτερο επεξεργαστή, σκληρό δίσκο, ή απλά δεν θα παίρναμε τα αποτελέσματα.
Πλέον όμως, με τη χρήση του Cloud Computing, μπορούμε να αποκτήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, ούτος ώστε να εκτελέσουμε τις παραπάνω λειτουργίες και να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της επιχείρησης. Αποκτούμε δηλαδή, τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα πράγματα από όσα υποστηρίζει ο υπολογιστής μας, καθώς έχουμε πρόσβαση σε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, χωρίς να χρειάζεται να επενδύουμε μεγάλα ποσά σε εξοπλισμό.
- Επίσης, το Cloud Computing μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο, υπό την έννοια ότι «γλιτώνουμε» από τον πονοκέφαλο: της εγκατάστασης λειτουργικών συστημάτων και software σε δεκάδες υπολογιστές και της κατασκευής εσωτερικών δικτύων. Άλλωστε, η αποθήκευση όλων των πολύτιμων αρχείων μας online, μας απαλλάσσει από την αγωνία των backup για την περίπτωση που μας κλέψουν το laptop, κρασάρει ο σκληρός δίσκος.
Τί γίνεται με το κόστος της λύσης στο Cloud;
- Ολοένα και περισσότερες εταιρείες συστημάτων πληροφορικής (hardware) και ανάπτυξης εφαρμογών (software), επενδύουν στο μοντέλο Cloud Computing και παρέχουν τις εφαρμογές τους (software as a service - SaaS) ως υπηρεσία και με την μορφή ενοικίασης στο "Σύννεφο", με χαμηλότερο κόστος για τον πελάτη.
- Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι, για την συντήρηση, την αναβάθμιση του λογισμικού, είναι υπεύθυνες οι εταιρείες που παρέχουν την λύση. Επίσης, δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να αγοράσουμε hardware (servers) και μέχρι να τους χρησιμοποιήσουμε να "κάθονται". Οπότε, πληρώνουμε μόνο για ότι χρειαζόμαστε και δεν κάνουμε σπατάλες.